De zorg moet verduurzamen en snel ook: Met Spoed. Ik omschrijf mijzelf als aanjager en veranderaar, werkend aan het verduurzamen van de zorg en gezondheidszorgonderwijs met specifieke aandacht voor de thema’s van de Green Deal Duurzame Zorg en het onderwerp Planetaire Gezondheid. Deze projecten voer ik uit als ondernemer & duurzaamheidsadviseur, student, activist en vrijwilliger; maar vooral als idealist met grote ambities.
Zorgprofessionals zijn activisten, sinds jaar en dag. Daar waar de gezondheid op het spel staat, zijn zorgprofessionals het aan hun (toekomstige) patiënten verplicht om zich uit te spreken. Zo ook om zich uit te spreken voor een leefbare planeet; de klimaatcrisis is immers de allergrootste bedreiging voor de volksgezondheid.
In het voorjaar van 2025 heb ik samen met De Groene SEH 8 acute zorgprofessionals én activisten geportretteerd. Ieder met een eigen verhaal, een eigen drijfveer en hun eigen vorm van activisme. De expositie is te zien op de Dutch North Sea Emergency Medicine Conference in mei 2025.
Meer informatie over de expositie en hoe je haar ook in jouw ziekenhuis, tijdens een congres of op een symposium kan tentoonstellen? Kijk op de pagina: LOOK, LISTEN, FEEL, SPEAK OUT!
In mei 2025 won mijn afstudeeronderzoek Zorg met hoofd en hart, voor mens én milieu de Joke Mintjes Award; deze prijs wordt jaarlijks uitgereikt door het lectoraat acute intensieve zorg van de HAN University of Applied Sciences. Tijdens het symposium met het thema Schoon & Slim oordeelde de jury dat mijn onderzoek het beste afstudeeronderzoek in de acute en intensieve zorg van 2024 is. Lees verderop op deze pagina meer over het onderzoek naar circulaire oplossingen tegen medicatieverspilling in de ambulancezorg.
In de periode oktober 2024 t/m april 2025 was ik in opdracht van Franciscus Gasthuis & Vlietland verantwoordelijk voor het maken van de Afvalroutekaart. Een tijdspad en implementatieplan op weg naar een circulair ziekenhuis zonder restafval. In april 2025 heb ik de Afvalroutekaart een het achterliggende plan voor de reductie van 30 afvalstromen opgeleverd: van incontinentiemateriaal tot instrumentarium op de operatiekamer. Naast het werk 'achter de schermen' was ik ook verantwoordelijk voor het opstarten van de verschillende projecten en initiatieven binnen de 30 afvalstromen. Klik op de infographic om meer te lezen over de verschillende afvalstromen op de afvalroutekaart.
Een mixed-methods-afstudeeronderzoek tegen medicatieverspilling in de ambulancezorg. In het voorjaar van 2024 heb ik binnen Ambulance Amsterdam B.V. medicatieverspilling in kaart gebracht, oorzaken van medicatieverspilling geïdentificeerd en kansrijk oplossingen gevonden om dit probleem tegen te gaan. Het resultaat zijn 13 concrete aanbevelingen om medicatieverspilling binnen de ambulancezorg, en specifiek Ambulance Amsterdam, tegen te gaan. Op de website van vakblad Venticare is het artikel dat ik over dit onderzoek geschreven heb verschenen. Lees de volledige abstract - read the abstract in English - of neem contact op om het hele onderzoek te lezen. Klik op de afbeelding om de graphical abstract beter te kunnen lezen.
Als onderdeel van de cursus Climate Change Impacts van de internationale Minor Disruptive Events aan Avans Hogeschool ben ik tijdens deze interactieve lezing samen met de studenten ingegaan op de noodzaak en het nut van (klimaat)activisme. Naast een historisch perspectief over activisme en geweldloos verzet heb ik een aantal persoonlijke ervaringen gedeeld. Bovendien hebben we gekeken naar wat de wetenschap zegt over het nut van activisme en was er ruimte voor nuances, kritische kanttekeningen en een levendige discussie over bijvoorbeeld de vraag: wanneer is activisme gerechtvaardigd?